Pelletron Mobiele DeDusters

Ga terug
Reiniging van granulaat voor opslag in siloparken

Stof en engelhaar zijn ongewilde vervuilingen van kunststofgranulaat, die de kwaliteit negatief beïnvloeden. Deze vervuilingen veroorzaken afkeur, meer scrap, storingen in het productieproces, maar ook grotere schoonmaakkosten van de productielocatie. Plastic producenten en logistieke bedrijven zijn daarom op zoek naar efficiënte en economische oplossingen om kunststof granulaat te reinigen voor het laden in treinwagons, vrachtauto’s, octabins of zakken. Voor een goede reiniging voor verladen zijn de traditionele installaties boven op de silo niet voldoende. Niet verwijderd stof accumuleert na reiniging onder het silodak en aan de silowanden. Dit heeft uiteindelijk tot gevolg dat ‘klonten’ stof in het eindproduct terechtkomen en daarmee de gehele bulklading vervuilen. Daarnaast zijn traditionele installaties vaak lastig schoon te maken wanneer van product gewisseld wordt, wat ook vervuiling veroorzaakt.
 
Pelletron heeft een nieuw mobiel ontstoffingssysteem ontwikkeld, XP CCD DeDuster® genaamd. Het is een gesloten CCD systeem (compact cyclonic dedusting). De extreem lage inbouwhoogte van de XP DeDuster® was de sleutel voor deze nieuwe technologie. De mobiele unit kan onder elke silo geplaatst worden om granulaat te reinigen voor verlading of verpakking. De XP DeDuster® is vervolgens eenvoudig te reinigen met perslucht of water om contaminatie te voorkomen met een volgende charge.

Sommige klanten gebruiken dure dense phase transportsystemen om de hoeveelheid stof en streamers te beperken. Een dergelijk systeem geeft minder stof, maar veroorzaakt echter een hoger aandeel elektrostatisch geladen fijnstof, dat aan het oppervlak van de granulaatkorrels vast blijft zitten en uiteindelijk ook accumuleert in de silo. Om de hoge kwaliteit van het granulaat te behouden in combinatie met een dense phase transportsysteem, is het gebruik van een XP DeDuster® een must!

Pelletron levert XP DeDusters® in verschillende groottes in een  mobiele unit, voor bilkverlading of boven op een verpakkingsmachine voor zakgoed of Oktabins en Big Bags. De mobiele units kunnen met een vorkheftruck verplaatst worden en met telescopische buizen met de silo en de bodem uitlaat boven de vrachtauto verbonden.

De hoeveelheid reststof na reiniging met de XP DeDuster® is gemeten door een de klant en was altijd lager dan 30 ppm. Deze excellente reinigingsresultaten worden bereikt door een combinatie van een luchtstroom (een gepatenteerd lucht reinigingsprincipe) en het gepatenteerde magnetische veld dat de elektrostatische lading van het stof en het granulaatoppervlak onderbreekt. Engelhaar wordt ook volledig verwijderd door de XP DeDuster®. Voor abressieve toepassingen kan Pelletron een slijtvast design leveren.
De XP CCD DeDuster’s® zijn beschikbaar in de groottes 500 kg/uur tot 72000 kg/uur.

Het principe van het systeem
Het granulaat stroomt door zwaartekracht in de DeDuster® en wordt door een verstelbare regeling over de reinigingsplaten geleid. De DeDuster® heeft 3 reinigingszones; het bovenste wasdek, de venturizone en het onderste wasdek. De wasdekken zijn uitgerust met gaten en sleuven dat een optimaal resultaat geeft. De magneet spoelen bij de inlaat genereren een magnetisch veld dat de elektrostatische lading gedurende een korte tijd onderbreekt, zodat met de luchtstroom het stof van de granulaatkorrels verwijderd wordt. In de venturizone, kan de reinigingslucht gedoseerd worden, zodat het engelhaar adequaat verwijderd wordt. De XP DeDuster® is uitgevoerd met een helder Polycarbonaat paneel (gehard glas is optioneel), zodat het proces te allen tijde gevolgd kan worden door een operator of een camera.